Dňa 30.03. 2023 sa uskutočnil VII. Ročník súťaže Gastro Labe v nákupnom centre Pivovar v Dečíne. Z našej školy sa zúčastnili v kategórii kuchár – Filip Jusko a Dávid Mataj v kategórii čašník – Maxim Veselovský, žiaci 4. ročníka a v kategórii cukrár žiačky Tímea Červeňová a Iveta Žigová.
V kategórii čašník bola súťažná disciplína Príprava hlavného chodu pred hosťom a servis a ponuka vhodného vína. Hlavnou povinnou surovinou boli cestoviny.
Súťažiaci Maxim Veselovský pripravil a naservíroval hlavný chod Sépiové špagety s plodmi mora /mušle sv. Jakuba, krevety/a k tomu víno Noria / ročník 2021, Stredoslovenská vinohradnícka oblasť/ podľa trendov súčasnej gastronómie v časovom limite do 20 minút.
V rámci prípravy musel prestrieť slávnostnú tabuľu pre 2 osoby – porotcov a pripraviť pracovisko na súťažnú disciplínu v limite 15 minút.
Maxim zaujal porotu výberom hlavného jedla, ktoré odborná porota pochválila a opäť ako aj minulý rok skvelým výberom vína. V tejto kategórii súťažilo 10 súťažiacich, náš žiak unikol 3. miestu ako sa hovorí o vlások, rozdielom 2 bodov, čo je škoda, lebo sme mu to všetci priali, pretože sa poctivo pripravoval, ale aj o tom sú súťaže. Aj keď získal 4. miesto, sme hrdí, že tak úspešne reprezentoval našu školu v zahraničí, za čo mu patrí pochvala.
Filip a Dávid tento rok pripravili Lososový hamburger so špenátom, kapustovým šalatátom, oštiepkom a grilovanou slaninou na mede.
Cukrárky Timea Červeňová a Iveta Žigová, upiekli, dozdobili tortu a cup cakes na tému 4 ročné obdobia. Inšpirovali sa skladateľom a huslistom Antoniom Vivaldim.
Ďakujeme všetkým zúčastneným za reprezentáciu našej školy.
Hrabušová, Pečko