Gastro Labe 7. ročník

Dňa 30.03. 2023 sa uskutočnil VII. Ročník súťaže Gastro Labe  v nákupnom centre Pivovar v Dečíne. Z našej školy sa zúčastnili v kategórii kuchár – Filip Jusko a Dávid Mataj  v kategórii čašník – Maxim Veselovský, žiaci 4. ročníka a v kategórii cukrár žiačky Tímea Červeňová a Iveta Žigová.

V kategórii čašník bola súťažná disciplína Príprava hlavného chodu pred hosťom a servis a ponuka vhodného vína. Hlavnou povinnou surovinou boli cestoviny.

Súťažiaci Maxim Veselovský  pripravil a naservíroval hlavný chod Sépiové špagety s plodmi mora /mušle sv. Jakuba, krevety/a k tomu  víno  Noria / ročník 2021, Stredoslovenská vinohradnícka oblasť/ podľa trendov súčasnej gastronómie v časovom limite do 20 minút.

V rámci prípravy musel prestrieť slávnostnú tabuľu  pre 2 osoby – porotcov a pripraviť pracovisko na súťažnú disciplínu v limite 15 minút.

Maxim zaujal porotu výberom hlavného jedla, ktoré odborná porota pochválila a opäť ako aj minulý rok  skvelým výberom vína. V tejto kategórii súťažilo 10 súťažiacich, náš žiak unikol 3. miestu ako sa hovorí o vlások, rozdielom 2 bodov, čo je  škoda, lebo sme mu to všetci priali, pretože sa poctivo pripravoval, ale aj o tom sú súťaže. Aj keď získal 4. miesto, sme hrdí, že tak úspešne reprezentoval našu školu v zahraničí, za čo mu patrí pochvala.

Filip a Dávid tento rok pripravili Lososový hamburger so špenátom, kapustovým šalatátom, oštiepkom a grilovanou slaninou na mede.

Cukrárky Timea Červeňová a Iveta Žigová, upiekli,  dozdobili tortu a cup cakes na tému 4 ročné obdobia. Inšpirovali sa skladateľom a huslistom Antoniom Vivaldim.

Ďakujeme všetkým zúčastneným za reprezentáciu našej školy.

Hrabušová, Pečko