XXIV. Malopoľski konkurs szkol gastronomicznych v Krakowe

V dňoch 2. a 3. marca 2023 sa žiaci SOŠ obchodu a služieb v Martine  zúčastnili XXIV. ročníka významnej  medzinárodnej súťaže pod názvom „Malopoľski konkurs szkol gastronomicznych v Krakowe“ , kde súťažili v kategóriách barman, čašník,servírka a kuchár. Tohoročnou témou bola „Chuť, estetika a kreativita“.

Úlohou súťažiacich v kategórii barman bolo vytvoriť a pred hodnotiacou komisiou pripraviť nealkoholický miešaný nápoj, v barmanskej terminológii nazývaný ako „Soft drink“. Adriana Sára Kučáková, študentka odboru hotelová akadémia,  reprezentovala školu nápojom „Malinový obláčik“ a Sebastián Kalman, študent odboru čašník, servírka, nápojom „Sour Summer“. V súťaži Sebastián obsadil  štvrté a Sára piate miesto.

Úlohou ďalšej skupiny súťažiacich v kategórii čašník, servírka bolo zostaviť menu ku konkrétnej slávnostnej príležitosti, prestrieť k nej slávnostnú tabuľu a pred hodnotiacou komisiou predviesť podanie jednotlivých jedál a nápojov. Žiačky Sofia Haľková a Vanesa Dittrichová, študentky odboru hotelová akadémia, pripravili menu a slávnostnú tabuľu ku príležitosti „podpísania zmluvy medzi dvomi organizáciami“. V súťaži sa umiestnili na treťom mieste.

V kategórii kuchár bolo úlohou súťažiacich predviesť pred odbornou porotou rozdelenie králičieho mäsa na jednotlivé časti a z niektorých pripraviť studené predjedlo. V tejto súťažnej disciplíne našu školu reprezentovala Martina Ďurmanová, študentka odboru hotelová akadémia. Počínala si veľmi dobre. Z králičieho mäsa vyrobila paštétu, ku ktorej pripravila kávovo – figovú remuládu v tuhej forme. Predjedlo vyzdobila vytvarovanou kožou z olív, physalisom a špeciálne vyrobeným pečivom. Jej pokrm na tanieri vyzeral ako umelecké dielo, ktoré vysoko ocenili aj porotcovia súťaže. Martina súťaž vyhrala, získala prvé miesto a zlatú medajlu.

Vzhľadom na to, že súťaže sa okrem poľských škôl zúčastnili aj školy z Českej republiky, Slovenska, Nemecka, Francúzska a Litvy, považujeme umiestnenie našich reprezentantov za obrovský úspech. Čo nás ešte viac teší je, že nás zástupcovia viacerých škôl vyhodnotili ako silný, profesionálny tím. Pre školu takéto hodnotenie znamená veľa. Potvrdzuje sa tým skutočnosť, že v našej škole sa učí dobre, že gastronomické trendy odborní  učitelia a majstri odborného výcviku promptne prenášajú do odbornej výučby, že sme škola, ktorá dokáže kvalitne pripraviť žiakov pre  praktický život.