
Stredná odborná škola gastronómie a služieb v Prešove dňa 21.10.2025 organizovala 22.ročník súťaže SWEETCUP 2025 na medzinárodnej úrovni pod názvom „Tvoríme novú zem“. Téma súťaže sa niesla celým podujatím, s dôrazom na šetrenie materiálom, bezodpadovú prípravu súťažných výrobkov, vhodný výber materiálov a surovín a posolstvo ochrany našej Zeme. Súťažilo sa v kategóriách: cukrár, kuchár, barista, slávnostná tabuľa, darčekové balenie, celkovo 63 súťažiacich nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech, Gruzínska, Poľska, Maďarska a iných krajín.
Naši žiaci súťažili v troch kategóriách.
V kategórii kuchár, kuchárka bolo hlavnou podmienkou použitie králičieho chrbta. Žiak Jozef Purda s pomocníčkou Vivian Boďovou pod vedením Mgr. M. Bánovského pripravili králičí chrbát so špenátovým prachom a vlašskými orechami, špenátové pyré, restovanú batátovú slamu s orechami, šenátovo- batátovú kroketu s demi – glace zjemnený medovinou.
Umiestnili sa v striebornom pásme.
V kategórii slávnostná tabuľa Bc. M. Ďuríková pripravila žiačky Bianku Krížovskú a Natáliu Rendekovú. Prestierali tabuľu na podujatie „Summit o globálnom otepľovaní“, pripravili si menu lístok, vyskladali celý koncept a pred komisiou obhajovali podávanie jedál a nápojov pri slávnostnom stolovaní.
Umiestnili sa v bronzovom pásme.
V kategórii cukrár, cukrárka našu školu reprezentovala Lea Špirková. Pod dohľadom Mgr. A. Tomčányiovej, pripravovala tortu „Heart of the Earth“. Pri jej príprave bolo podmienkou použiť zeleninu v korpuse a mandľovú múku. Torta bola pripravená z paradajkového pyré a mandľového korpusu, plnená vanilkovým krémom, chrumkavú zložky tvorili opekané pekanové orechy s palacinkovým cestom a mliečnou čokoládou, ovocnú zložku compoté z rebarbory a jahôd a sladkou bodkou bol karamel. Dezert bol z pekanového mousse s jablkovým pyré, pekanovým praliné a pakanovým korpusom. Bol položený na mandľovom korpuse, striekaný kakaovým maslom. Za svoju skvelú prácu pred komisiou a vyladené chute získala zlaté pásmo a v celkovom hodnotení bola na prvom mieste s najvyšším počtom bodov.
