Opäť úspešní na medzinárodnej úrovni

V dňoch 7. – 8. marca 2024 sa žiaci a pedagogickí zamestnanci SOŠ obchodu a služieb v Martine, už po štvrtýkrát, na pozvanie riaditeľky školy, zúčastnili medzinárodnej gastronomickej súťaže XXV Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych v Krakowe. Súťaž organizuje ZespółSzkół Gastronomicznych nr 1 os. Złotej Jesieni 16, 31-828 Kraków, tento rok s mottom „Powróćmy jak za dawnych lat…”

Za SOŠ sa súťaže zúčastnili 4 súťažiaci:  v kategórii barman nás reprezentoval Martin Zelienka, žiak 4. ročníka odboru hotelová akadémia, v kategórii čašník, servírka – slávnostná tabuľa – nás reprezentovali žiačky 3. ročníka odboru čašník, servírka Kristína Ondríková a Nicol Mriglodová, v kategórii cukrár žiačka 2. ročníka odboru cukrár Lea Špirková a v kategórii kuchár Martina Ďurmanová, žiačka 4. ročníka odboru hotelová akadémia.

Všetci súťažiaci sa na súťaž pripravovali dlhodobo a veľmi zodpovedne pod vedením svojich majstrov OVY a učiteľov odborných predmetov.

Barman Martin pripravil nealkoholický nápoj Babičkin čaj . V súťaži zaujal nielen svojím profesionálnym vystúpením, technikou miešania, ale aj výborne dochuteným a vybalansovaným drinkom a v silnej konkurencii obsadil medzi zahraničnými účastníkmi krásne 2. miesto.

Dievčatá odboru čašník, servírka pripravili a obhajovali slávnostnú tabuľu s názvom Včelárske remeslo – história a budúcnosť,  ich výkon im vyniesol 1. miesto.

Konkurencia v odboroch cukrár a kuchár bola mimoriadne silná a výkony všetkých súťažiacich profesionálne. Naše dievčatá sa ale nenechali zahanbiť.

Cukrárka Lea pripravovala dezert black forest plnený černicovým pyré ochuteným tonka fazuľou a ganášou s bielej čokolády s ružovým sirupom. Súťažiaci to mali sťažené tajnou receptúrou – pripraviť kysnuté cesto a upiecť rožky plnené marmeládou.

V kategórii kuchár súťažiaca Martina pripravovala roládku z hovädzej roštenky plnenú penou z hovädzej pečene s plátkami jemne zaúdeného hovädzieho jazyka, karamelizovanou baby mrkvou, chrenovou velute omáčkou a čipsami z medvedieho cesnaku.

Ich výkony im obom priniesli Čestné uznanie za účasť, medzi zahraničnými súťažiacimi získali dievčatá 4. miesto.

Všetkým súťažiacim gratulujeme a veríme, že ich výkony a medzinárodné úspechy budú motiváciou pre ďalších študentov.